Hodnocení hráčů v sezóně 2008/2009

Zamysleme se společně nad tím, jak jednotliví hráči hráli v právě skončené sezóně a jakou mají perspektivu na Old Trafford…

Brankáři:

Van der Sar (8) – Určitě stále týmová jednička. V této sezóně se však párkrát nevyvaroval chybě, zejména při boxování a stahování centrovaných míčů. Jako by měl už horší odhad na rychlost míče. Sice překonal rekord v počtu minut odchytaných bez inkasované branky, ale nejsem úplně přesvědčený o tom, že to byla jen jeho zásluha. Spíše bych to přičítal kvalitní defenzivě celého týmu. Nepředvádí nějaké superefektní zákroky, ale dobře diriguje obranu, takže se daří předcházet nebezpečným situacím. To by měl naučit svého nástupce.

Ben Foster (6) – Naznačil možnosti, ale ta častá zranění jsou varující. V letošní sezóně marodil dvakrát a problémy měl už ve Stoke City, odkud přišel. Zatím s ním nelze počítat jako nástupcem VdS, ale v příští sezóně by měl dostat minimálně 30 % šanci hrát, aby dokázal, jestli ho máme prodat, nebo si ho nechat.

Tomasz Kuszczak (5) – Není tou pravou jistotou pro velkoklub. Hodil by se do toho West Bromwiche, odkud přišel. On naší jedničkou nikdy nebude.

Van der Sar ještě rok chytat, ale Fosterovi dávat víc šancí. Pokud by Foster neukázal, že může být jedničkou, nebo by pokračovaly zdravotní potíže, tak bych ho prodal. Kuszczaka prodat také, ale až se vyjasní situace s Fosterem. Pokud by to nedopadlo, musel by se shánět nový gólman. V zime padlo jméno Victór Valdéz, protože mu prý končila v Barce smlouva, ale to by byla naprosto nevhodná volba. Sir Alex už parkrát podobný přehmat udělal, viz Barthez, Carroll a Howard. Pokud bychom počítali s Fosterem (už taky není úplně nejmladší), tak by to chtělo vedle něj staršího gólmana, protože stejně starého nebude jako jedničku respektovat. Osobně by se mi líbil Sebastien Frey. Skvělý gólman, který celou kariéru strávil ve špatném klubu. Kdyby VdS skončil a Foster ani Kuszczak by ho nedokázali nahradit, tak tam by bylo možností více (třeba Akinfejev není špatný brankář).

Obránci:

Wes Brown (7) – Je těžké přes něj přejít, má dobrou hru hlavou. Bohužel je na něm vidět, že vyrostl jako stoper. Na křídle je zatím nejlepší volbou, ale optimální nikoli.

Gary Neville (6) – Vrátil se po hodně dlouhém zranění a může taky to není optimální pravý obránce. On vyrostl ve stylu, rychle udělat skluz a odkopnout míč. Nelze po něm chtít, aby jezdil po lajně.

Danny Simpson – Hostování mu nevyšlo podle jeho gusta, do značné míry vinou zranění. Je to šikovný obránce a měl by dostat šanci.

Rafael da Silva (7) – Velké překvapení. Velmi rychle se adaptoval v Anglii a zdá se mi, že zapracoval v posilovně, protože už není takové pírko, které každý odfoukne. Je velmi rychlý a dokáže fantasticky podporovat útok a centrovat. Bohužel ještě nedokáže odhadnout, kdy může odkrýt obranu a kdy ne, ale je to velký příslib.

John O´Shea (7) – Na jaře dobře nahradil zraněné Browna a Rafaela. Také se hodí spíše na stopera, ale nepovažuji ho za kopyto, jak jsem si tady někdy přečetl. Na svoji výšku, je poměrně pohyblivý a míč mu zase tolik nepřekáží. Samozřejmě Ronaldo to nikdy nebude, ale pro svou univerzálnost má uplatnění.

Rio Ferdinand (8) – V některých zápasech to se svou bohorovností přeháněl, ale stále je to náš nejlepší obránce. Tím, jak mu to každý říká, má sklony k samolibosti a pocitu, že se nemůže nic stát. Hlavně v klíčových zápasech, kdy má soupeř výborné útočníky (Torres, Eto´o), může mít problém. Měl by se vrátit na zem a hrát hru, která ho dostala na výsluní.

Nemanja Vidič (8) – Kdyby si člověk odmyslel ty dva zápasy s Liverpoolem, tak by musel dostat 10. Vynikající ve vzduchu, dobře čte hru. Má problémy s technickými a rychlými útočníky, ale nejlepší roky má před sebou právě teď.

Jonny Evans (7) – Velmi příjemné překvapení. Páni, takto hrát ve 21 letech?! Mám ho rád i proto, že jeho styl je mnohem čistější. Nevyrábí tolik standardek jako Vidič. V 28 letech (jako Vidič) bude rozhodně lepší, pokud ho nezabrzdí zranění. Navíc se zdá, že je to i dobrej kluk do kabiny.

Ritchie de Laet – Viděl jsem ho jen v posledním kole, ale ohromil mě. Byl nejlepším hráčem na hřišti. Než ho SAF koupil, nikdy jsem o něm neslyšel. Že by další skvělý kauf, jako byl Ole Solskjaer. Uvidíme.

Patrice Evra (7) – Podzim měl vynikající, na jaře doplatil na to, že neexistovala žádná plnohodnotná alternativa. Fabio byl často zraněný, de Laet přišel pozdě. V další sezóně by si mohl více odpočinout.

Fabio da Silva – Naživo jsem ho nikdy neviděl. Často zraněný, ale snad by mohl být stejně dobrý jako jeho bratr. Levonohých fotbalistů není nikdy dost.

Já vidím tyto dvojice, první je vždy optimální volba, druhý náhradník. PO: Rafael – Simpson, SOP: Ferdinand – Brown, SOL: Vidič – Evans, LO: Evra – da Laet. O´Shea všude podle potřeby. Z toho vyplývá, že si myslím, že Gary Neville už na PL nemá. Mohl by ale pomoci bratrům da Silvovým a de Laetovi v růstu. V poslední době se spekuluje o přestupu Sakha do Anglie z PSG (i Arsenal a Chelsea). Toho bychom měli získat, je skvělý. Rio a Wes mají přes 30. Budoucnost na stoperu by mohla být Evans-Sakho.

Záložníci:

Ji-Sung Park (7) – Velmi houževnatý a nepříjemný při napadání, navíc má skvělou fyzičku. Je dobře, že zůstane další čtyři roky. Potřeboval by se ještě uklidnit v koncovce a byl by fantastický.

Cristiano Ronaldo (8) – Je pro nás velmi důležitý, dokáže rozhodnout, když se nedaří, dokáže vzít na sebe odpovědnost a kopnout přímák nebo penaltu. Jeho statistiky jsou obdivuhodné, ale přesto se s ním nedokážu ztotožnit. Když jsem byl malý, řádil Bryan Robson a přímé přenosy z každého kola nebyly. Pak byl božský Eric Cantona, kterého jsem miloval. Premier League nebyla, ale byly často poháry v televizi. U Cristiana mi chybí něco, abych ho miloval, snad nějaká ty rytířkost, charisma, vůdcovství. I proto bych neplakal, kdyby za pořádné peníze odešel. Dlouhodobě totiž poškozuje image United, nejprve to bylo filmování, teď jsou diskuse s rozhodčími. Je to prostě namyšlený fracek a jinej nebude.

Paul Scholes (6) – Letos nehrál dobře. Ve středu zálohy se člověk nejvíce naběhá a on už nestíhá běhat od šestnáctky k šestnáctce. Je to hráč na poslední 20 minut. Ale Gibson nebo Possebon mohou vedle něho růst rychleji. V dobách jeho největší slávy jsem ho měl moc rád, ale teď nedokážu přenést přes srdce ty jeho zbytečné a brutální fauly. Hraje chvíli a ještě stačí vyfasovat žlutou.

Ryan Giggs (7) – Přechod do středu zálohy mu prospěl, je velmi inteligentní a ví, kdy podržet míč a kdy přihrát. Má dobrou kopací techniku a i když je starší než Scholes, může týmu dát více. Možná je to proto, že se mu celou dobu vyhýbala vážná zranění a jak nedávno přiznal, hodně mu pomáhá jóga.

Michael Carrick (8) – Náš nejlepší střední záložník. Bývá hodně nedoceněný, protože vykonává černou práci, aby ostatní vynikli. Ale dobře čte hru, má přesné přihrávky, umí vystřelit. Byla to zkrátka dobrá koupě. Nyní se dostává do nejlepšího věku.

Owen Hargreaves – Letos skoro nehrál a já si nemyslím, že by se dal nějak pořádně do pořádku, aby byl oporou. Upřímně po svém příchodu z Bayernu moc dobře nehrál. Paradoxně jeho loňský gól proti Arsenalu z přímáku nám zajistil titul a byl jeho nejsvětlejším momentem.

Darren Fletcher (8) – Pro United by položil život. Je to bojovník, umí dobře kombinovat a zakončit. Neškodilo by ještě zapracovat na technice, zpracování a přesnosti přihrávek.

Anderson (6) – Stále nepřesvědčil. Jednou zahraje, pak několikrát nezahraje. Navíc vůbec neumí anglicky, takže ani nemůže být v Anglii spokojený. V letošní sezóně ho zastavilo dlouhé zranění. Když hraje častěji po sobě, jeho výkon jde nahoru, tak snad ještě něco předvede. Je stále velmi mladý.

Nani (5) – Tohoto hráče vůbec nemusím. Jeho angličtina je také na úrovni základní školy, takže aklimatizace nulová. Má dobrou střelu z dálky, ale to je asi tak všechno. Kličkuje, když má přihrávat, a přihrává, když má podržet míč. Fotbalové myšlení tedy velmi chabé, mu stačí, když někomu nasadí jesle a je šťastný. Z mého pohledu velmi jednoduchý chlapec.

Zoran Tošič – Neviděl jsem ho hrát, takže nemůžu hodnotit. Zatím se moc neprosadil. Na tiskové konferenci měl také tlumočnici a to vidím jako velký hendikep. Každopádně levonohého záložníka, jakým byl mladý Giggs, nutně potřebujeme. Myslím, že budeme Chelsea Žižkova velmi závidět. Na Euru byl skvělý.

Rodrigo Possebon (6) – To je můj oblíbenec. Myslím, že by z něho mohl být nový Roy Keane. Skvělý v defenzivě, umí rozehrát, má skvělé pokrytí míče. Po těžkém zranění už nedostával moc šancí. SAF ho zkoušel v rezervě. Snad v příští sezóně dostane více šancí.

Darron Gibson (6) – Určitě má tvrdou střelu, to už několikrát potvrdil. Zatím ale nepřesvědčil, že by měl i geniální přehled ve hře a mohl být špílmachrem, jako býval Scholes. Příští sezóna musí rozhodnout o jeho osudu.

Co se týče krajních záložníků, jsou Park a Ronaldo jasnou volbou. Kdyby Cris odešel, musel by se někdo koupit, protože Tošič ani Nani by ho nenahradili. Ribéry by pak nebyl špatný, ale drahý určitě, možná by se ten Valencia přece jen hodil (Lennona ani Younga nám nikdo nepustí). Ve středu se rýsuje jasná dvojice Fletcher – Carrick. Ti by měli hrát důležitá utkání. Giggs a Scholes by měli hrát střídavě vedle mladých Possebona, Gibsona a Andersona, aby se učili. Přesto bych jednoho hotového ofenzivního záložníka koupil, protože na Ljajiče se čekat nedá (přijde až v lednu a ještě s nejistým výsledkem). Jsem pro nákup doněckého Williana nebo někoho podobně šikovného.

Útočníci:

Wayne Rooney (7) – Velký dříč a bojovník a je stále ještě poměrně mladý. Čekám, že přijde sezóna, kdy uletí za hranici 20 branek. Měl by nastupovat v útoku, protože tam je nejplatnější. Na křídle se mi nelíbí.

Dimitar Berbatov (6) – Určitě i on sám čekal od svého působení u nás více. Ale od vždy začínal pomaleji, v Leverkusenu i Tottenhamu. Dal bych mu čas. Chápu motivaci SAF, že ho přivedl. On skutečně může naší hře dát něco, co jsme dlouho neměli. Hráče, který posbírá všechny vysoké centry, udrží na zádech klidně i tři hráče soupeře a uvolní spoluhráče do šance. A to není málo. Já bych ho rozhodně nezatracoval. Na svoji výšku má obdivuhodnou kopací techniku. A že celý zápas nesprintuje? No a co? To přece mohou dělat jiní. On tam je pro hru ve vápně, kde je skvělý. Pokud se mu povede letní příprava, tak by mě nepřekvapilo, kdyby byl v příští sezóně nejlepším střelcem ligy. A pokud to nevyjde a opět propadne, tak mě tady někteří chytráci sežerou! 🙂

Carlos Tevez (7) – Tohoto hráče jsem měl rád už v Boca Juniors. Jeho přestup do Corinthians jsem nechápal. Přesto je velmi mladý a může toho ještě hodně dokázat. Bohužel jeho styl hry je velmi podobný Rooneymu, takže se nedivím Alexovi, že staví jen jednoho z nich, nebo posouvá Rooneyho na křídlo. Na útočníka by taky měl mít větší gólovou produktivitu, kterou by možná měl, kdyby hrál častěji. Všechno souvisí se vším. Co by mu však rozhodně neuškodilo je trocha pokory. Za prohlášení o tom, že mu SAF neprokazuje dostatečný respekt a že by Manchester vyhrál Ligy mistrů, kdyby hrál od začátku, by měl dostat tučnou pokutu. Tohle si prostě nesmí dovolit žádný hráč. Bohužel si myslím, že odejde, protože SAF nesnáší potížisty (viz Beckham, Nistelrooy). Kdo si otvírá hubu a kazí partu, jde okamžitě z kola ven, i kdyby hrál jako bůh.

Federico Macheda (7) – Obrovské překvapení. Má skvělý výběr místa, je prostě gólový, podobný typ jako Berbatov, od toho se ještě může 2 roky učit. V 17 letech veliký příslib.

Danny Welbeck (6) – Tady nesdílím takové nadšení jako většina čtenářů tohoto webu. Na křídelního záložníka je málo výbušný a rychlý, na útočníka nemá správný čuch na góly. To, že běhá krásně jako gazela (nebo Henry nebo Kanu), nestačí. Ale rád se budu mýlit.

Fraizer Campbell – Škoda že mu hostování v Tottenhamu nevyšlo lépe. Loni v United ukazoval, že by mohl být gólový. Měl by zůstat jako 3. nebo 4. útočník, než Macheda s Welbeckem dorostou.

V útoku vidím Rooneyho a Berbatova, protože se mohou doplňovat. Berbatov může sklepávat centry na Wazzu, Wazza může nutit obránce k chybě a Berba zakončovat. Tato souhra by mohla fungoval lépe než souhra Rooney-Tevez. Tevez musí pochopit, že nebude hrát všech 60 utkání v sezóně, nebo musí jít. Pokud by šel, měli bychom si nechat Campbella a při zranění zkoušet i Machedu a Welbecka. Místo Teveze by se někdo týmový a gólový ještě hodil. O tom Benzemovi nejsem přesvědčený, že je dostatečně skromný a vybavený na anglický fotbal. Možná SAF zase vytáhne nějaké eso z rukávu. Aby nestál moc a byl zvyklý na ostrovní život. Co Agbonlahor?

Tak a jsme na konci. Moje ideální sestava ze současného kádru: Van der Sar – Brown, Ferdinand, Vidič, Evra – Park, Fletcher, Carrick, Ronaldo – Rooney, Berbatov.

Těším se na vaše slušné reakce…

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.