Barclays Premier League 2008/2009

Máme za sebou další úspěšnou sezónu. Manchester United obhájil titul, Liverpool je znovu bez trofeje, nováčci Stoke a Hull se dokázali udržet a do The Championship padá West Brom, Middlesbrough a Newcastle.

 

1. Manchester United, 90 bodů

Před sezónou nijak výrazně na rozdíl od rivalů nenakupoval, přišel pouze Dimitar Berbatov a i přesto dokázal obhájit titul. United těžili hlavně z toho, že jeho soupeři nedokázali porážet slabší celky, které United přejížděli. Zvlášť cenná je výhra doma s Chelsea 3:0, černý puntík má domácí prohra s Liverpoolem 1:4. United ukázali, že mají jednu z nejlepších mládežnických akademií, hlavně Macheda a Welbeck poutali pozornost. Zasloužený titul.

2. Liverpool, 86 bodů

Před sezónou hvězdné posily, ale ani ti nedokázali Liverpool vystřelit k titulu, po kterém všichni na Anfield Road prahnou. Ale i přesto v této sezóně Scousers hodně potrápili mistra, ale lepší nejsou. Největší zklamání byl Robbie Keane, který se ještě v lednu vrátil zpět do Tottenhamu, nadšení představovala výhra na Old Trafford 4:1. 3.

3. Chelsea, 83 bodů

Tým plný hvězd ani po třech letech nedokázal zabránit Manchesteru v obhajobě. V poslední době se také mluví o odchodu největších hvězd, které chtějí trofeje. V průběhu sezóny převzal tým zkušený Holanďan Guus Hiddink a s týmem se mu vedle lépe než Scolarimu, který nedával až tak velký prostor Drogbovi a na to právě Chelsea dojela. Největším plusem pro Chelsea byl určitě Hiddink, největším zklamáním však Portugalec Deco, který byl dlouze zraněný.

4. Arsenal, 72 bodů

Gunners předváděli podobný fotbal jako v předchozích letech. S rivaly vyrovnané partie, slabší soupeře přehrávali, ale nevyhrávali. Wenger buduje v Arsenalu hvězdný tým, který ale ještě potřebuje 2-3 sezóny a bude z něj nebezpečný soupeř. Největším světlým okamžikem bylo angažování Andreje Arshavina a zápas s Liverpoolem 4:4.

5. Everton, 63 bodů

Sympatický Everton podával v letošní sezoně vyrovnané a hlavně kvalitní výkony a může se radovat z obhajoby pátého místa. Toffees v čele s manažerem Davidem Moyesem tak opět dokázali, že i s minimem finančních prostředků, se dají udělat velké věci. Moyes opět ukázal, že je na přestupovém trhu jako doma. Výborný nákup byl především zisk Marouane Fellainiho, který nejenom svým účesem přitahoval pozornost celé Premier League. Zklamáním sezony lze brát, prohra s Chelsea ve finále FA Cupu, ale i tak mohou být fanoušci Evertonu na svůj klub náležitě pyšní.

6. Aston Villa, 62. bodů

Aston Villa chtěla po vydařené loňské sezoně zaútočit na nejlepší čtyřku, ale ta se nakonec opět odtrhla a zanechala za sebou velkou mezeru. V posledních kolech nakonec Villans svedli bitvu o páté místo, v němž podlehli Evertonu a skončili šestí. Příští rok si tak zahrají první ročník Evropské ligy. Velikou ránu pro Villans bylo určitě zranění kapitána Martina Laursena, které se později ukázalo jako vážné, když vyřadilo dánského obránce ze hry do konce sezony a nakonec donutilo k ukončení kariéry. Fanoušci určitě musejí být zklamání také z odchodu Garetha Barryho do Manchesteru City.

7. Fulham FC, 53 bodů

Na letošní sezónu budou ve Fulhamu vzpomínat jenom v tom nejlepším. Cottagers se po několika letech opět dostali do horních pater tabulky a navíc hned dokázali vybojovat účast v evropských pohárech, což je úspěch, na který čekali hodně dlouho. Svěřencům kouče Hodgsona před sezónou nikdo moc nevěřil, ale Fulham ukázal, že je to tým, se kterým se musí do budoucna počítat. Zvlášť podařený zápas měli doma proti Manchester United, když jej porazili 2:0.

8. Tottenham Hotspur, 51 bodů

Tottenham sice zažil nejhorší vstup do nové sezóny za několik posledních desítek let, nakonec se ale dokázal oklepat a vybojoval osmé místo. Špatný start měl na svědomí trenér Juarde Ramos, který i díky jazykové bariéře nedokázal s klubem porážet slabší celky i přesto, že v letním přestupovém období pilně posiloval. Až příchodem nového trenéra Harryho Redknappa se Spurs zvedli a předváděli kvalitní výkony. Skvostný zápas odehráli ve vypjatém derby na Emirates Stadium, kde remizovali s domácím Arsenalem 4:4.

9. West Ham United, 51 bodů

West Ham vstupoval do sezony s velkým očekáváním, avšak hned v samém úvodu klub zastihly finanční problémy. Zprávy v tisku se nakonec ukázaly jako pravdivé, když museli Kladiváři prodat Fredrika Ljungberga, Bobbyho Zamoru, Antona Ferdinanda a George McCartneyho. Odchod několika klíčových hráčů se nezalíbil manažerovi Alanu Curbishleymu, který v září na svůj post rezignoval. Místo něj přišel nezkušený Gianfranco Zola, který však příjemně překvapil. I přes prodej klíčových opor dokázal z hráčů vytlačit maximum a s 9. místem mohou být fanoušci vcelku spokojeni.

10. Manchester City, 50 bodů

Tým s velkými hvězdami a ambiciózním manažerem Markem Hughesem se umístil na 10. příčce a vedení je tímto výsledkem dosti zklamáno. Do klubu pumpují hromady peněz hlavně šejkové, kteří chtějí vidět výsledky. Ty však zatím nepřicházejí. Když před sezónou za rekordní částku přicházel Brazilec Robinho, fanoušci věřili, že jejich celku pomůže k mnohem vyšším pozicím. 25letý útočník se uvedl hodně dobře, když hned v prvním zápase vstřelil Chelsea gól. Po nevydařené sezóně se tedy dá opět očekávat, že City bude usilovně nakupovat nové hráče. Prvním příchozím je Gareth Barry z Aston Villy, od kterého si fanoušci slibují velké věci.

11. Wigan Athletic, 45 bodů

Loni Wigan bojoval do posledního kola o udržení, letos již měla jeho sezona v Premier League lepší průběh. Svěřenci trenéra Steva Bruce dokonce zasáhli do bojů o evropské poháry. V tom nejdůležitějším ale Latics došel střelecký prach a dlouhá série bez výhry je odsoudila do druhé poloviny tabulky, na 11. místo. Klub z JJB Stadium si v létě přivedl z egyptského Zamaleku pro většinu fotbalové veřejnosti neznámého útočníka Amra Zakiho. Zaki potvrdil po svém příchodu na ostrovy okamžitě. Za podzim nastřílel 10 branek a pohyboval se na čele tabulky střelců. Zklamáním mohou fanoušci cítit od Stevieho Bruce, která jedná se Sunderlandem. Dá se tak očekávat příchod Španělského kouče Martínez ze Swansea City.

12. Stoke City, 45 bodů

Stoke je jedním z nejpříjemnější překvapení letošního ročníku. Ještě v polovině sezóny bylo sice mnohými odborníky odepisováno a pasováno do role outsidera, který se bude rvát o záchranu, nakonec ale předvedlo jízdu, na jejímž konci se raduje ze 12. místa. Takovéto umístění je pochopitelně v prvním roce od postupu do Premier League považováno za úspěch. Stoke je jedním z nejpříjemnější překvapení letošního ročníku. Ještě v polovině sezóny bylo sice mnohými odborníky odepisováno a pasováno do role outsidera, který se bude rvát o záchranu, nakonec ale předvedlo jízdu, na jejímž konci se raduje ze 12. místa. Takovéto umístění je pochopitelně v prvním roce od postupu do Premier League považováno za úspěch. Ale jinak se musí s Potters do budoucna velmi vážně počítat.

13. Bolton Wanderers, 41 bodů

Bolton Wanderers ani letos nedokázal navázat na umístění v první polovině tabulky z let předešlých a podobně jako loni se umístil ve druhé desítce. Po 38 zápasech mu nakonec patří 13. místo. Stejně bodů však mají i Portsmouth a Blackburn, ti však jsou za Boltonem vinnou horšího skóre. Klub opustil symbol Kevin Nolan, kterému však fanoušci nedávají současné umístění za vinu, Nolan šel prostě za lepším. Největšími tahouny mužstva byli bezpochyby Kevin Davies a Matthew Taylor, kteří si dohromady připsali 21 branek.

14. Portsmouth FC, 41 bodů

V porovnání s loňským ročníkem v současnosti v táboře Portsmouthu pochopitelně přílišné spokojení nepanuje. Není se ani co divit, klub z jihu Anglie totiž letos jen paběrkoval a ne zrovna přesvědčivé výkony podtrhly hned dvěma změnami trenérů. Sezónu odstartoval zkušený Harry Redknapp, který se ovšem po pár kolech nechyl zviklat nabídkou Tottenhamu, a tak jeho místo zaujal bývalý výtečný obránce, ale nezkušený kouč, Tony Adams. Také ten se velmi rychle pakoval. Třetím manažerem se stal Paul Hart.

15. Blackburn Rovers, 41 bodů

Blackburn před sezonou představil nového trenéra, nástupcem Marka Hughese se stal Paul Ince a Rovers chtěli bojovat o Evropské poháry. Jenže se stalo to, co snad nikdo nečekal. Blackburn sice začal sezonu slibně, když v prvním kole porazil ambiciózní Everton a poté ještě několikrát střídavě bodoval. Zlom však přišel v zápase s Newcastlem. Ten se totiž stal na dlouho dobu pro Rovers posledním vítězným. A tak přišla změna v podobě nového manažera, jímž se stal Sam Allardyce. Rovers pod ním v prvních šesti zápasech neprohráli, získali deset bodů a dotáhli se na zbytek ligy, navíc dokonce předskočili Middlesbrough a situace byla o poznání veselejší.

16. Sunderland AFC, 36 bodů

Když před sezónou Sunderland začal ve velkém nakupovat, každý mu prorokoval poklidný boj ve středu tabulky, tyto předpovědi se ale v nejmenším nepotvrdily. Black Cats bojovali až do posledního kola o záchranu. S vypětím všech sil a také notnou dávkou štěstí se ale dokázali mezi elitou udržet. V závěru ročníku dopláceli především na mizernou koncovku. Hodně se tedy očekává od nového příchozího manažera Steva Bruce z Wiganu.

17. Hull City, 35 bodů

Historicky první účast v Premier League a tým se dokázal v PL udržet. Ze začátku se z Hullu stal kandidát na pohárové pozice, to se však na začátku roku 2009 změnilo a klub byl namočen do sestupových vod. Díky neschopnosti jeho soupeřů se Tigers dokázali udržet a mohou spřádat další plány na příští ročník. Klub bude muset zejména posílit záložní řadu. Zklamáním byl pro fanoušky příchod Jimmyho Bullarda, který přišel v lednu, ale za klub neodehrál zatím ani jedno utkání kvůli zranění.

18. Newcastle United, 34 bodů

Tradiční účastník PL a nedávný tým z Ligy Mistrů. To je vše je (byl) Newcastle United, který i přes hvězdný tým nedokázal obrátit sestup. Na lavičce Maqpies se za sezónu vystřídali tři trenéři, ani jeden nedokázal nalézt optimální sestavu. Nejblíže k tomu byla klubová legenda Alan Shearer, který však přišel do klubu pozdě. Největší chybou byl prodej Shaye Givena do Manchesteru City.

19. Middlesbrough, 32 bodů

Tým, který byl již v minulých letech kandidátem na sestup. V letošní sezóně už se hráči z Riwerside Stadium nedokázali udržet a padají o ligu níž. Nejvíce může Middlebrough mrzet, že za celou sezónu nenašel manažer Gareth Soutgate najít žádného útočníka, který by dokázal týmu vystřílet záchranu. Nejlepším střelcem byl Tuncay se sedmi brankami. Soutgatova budoucnost v klubu je tak nejistá.

20. West Brom Albion, 32 bodů

Ze všech tří nováčků se mu dávaly největší šance na udržení se v nejvyšší soutěži, Baggies však v tomto ohledu zklamali. Celou sezónu předváděli kvalitní výkony se sympatickým herním pojetím, proto je jejich pád do The Championship škoda. Největší zklamání v klubu jsou vedle sestupu také špatné výkony Marka Čecha, od kterého se při příchodu z Porta očekávaly lepší výkony. Plusem určitě je, že klub nehodlá propouštět trenéra Tonyho Mowbraye.

Pozice

Tým

 Zápasy

Výhry

Remízy

Porážky

Skóre

Body

 1.

 Manchester United

 38

 28

 6

 4

 68:24

 90

 2.

 Liverpool FC

 38

 25

 11

 2

 77:27

 86

 3.

 Chelsea FC

 38

 25

 8

 5

 68:24

 83

 4.

 Arsenal FC

 38

 20

 12

 6

 68:37

 72

 5.

 Everton FC

 38

 17

 12

 9

 55:37

 63

 6.

 Aston Villa

 38

 17

 11

 10

 54:48

 62

 7.

 Fulham FC

 38

 14

 11

 13

 39:34

 53

 8.

 Tottenham Hotspur

 38

 14

9

15

 45:45

 51

 9.

 West Ham United

 38

 14

 9

 15

 42:45

 51

 10.

 Manchester City

 38

 15

 5

 18

 58:50

 50

 11.

 Wigan Athletic

 38

 12

 9

 17

 34:45

 45

 12.

 Stoke City

38

12

9

17

38:55

45

 13.

 Bolton Wanderers

38

11

8

19

41:53

41

 14.

Portsmouth FC

38

10

11

17

38:57

41

 15.

Blackburn Rovers

38

10

11

17

 40:60

41

 16.

Sunderland AFC

38

9

9

20

34:54

36

 17.

Hull City

38

8

11

19

39:64

35

 18.

Newcastle United

38

7

13

18

40:59

34

 19.

 Middlesbrough FC

 38

7

11

20

28:57

32

 20.

West Bromwich Albion

38

8

8

22

36:67

32

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.