Preview: Manchester United 2008/2009

O víkendu začne nový ročník Premier League, ve kterém bude Manchester United obhajovat titul. Pojďme se společně podívat na sezónní preview.

 

Hvězda:
Carlos Tevez – zatímco Cristiano Ronaldo kvůli zranění zmešká úvod sezóny, nabízí se příležitost pro argentinského útočníka, aby se dost zviditelnil a navázal na své skvělé výkony ze své úvodní sezóny na Old Trafford

 

Hráč ke sledování:
Fraizer Campbell – tento mladý útočník v minulé sezóně zazářil na hostování v Hullu, dobře mu vyšla i předsezónní příprava s United a má velkou šanci, že se podívá v nové sezóně častěji do prvního týmu Manchesteru

 

Manažer:
Sir Alex Ferguson – tento skotský manažer už na lavičce Red Devils nebude dlouho a s anglickým týmem už dosáhl všeho, kdyby se mu v této sezóně podařilo získat Treble, byla by to určitě třešnička na dortu

 

Příchody:
Carlos Tevez (West Ham), Davide Petrucci (AS Řím)

 

Odchody:
Gerard Pique (Barcelona), Chris Eagles (Burnley), Danny Simspon (Blackburn – hostování), Tom Heaton (Cardiff – hostování), Craig Cathcart (Plymouth – hostování), Febian Brandy (Swansea – hostování), Lee Martin (Nottingham Forest – hostování)

 

Pravděpodobně nejlepší střelec mužstva:
Wayne Rooney

 

Předpokládané umístění podle skysports.com:
1. místo

 

Jak zlepšit minulou sezónu? I tuto otázku řešil během léta manažer klubu Sir Alex Ferguson, ale nyní musí co nejdříve vyřešit jinou otázku. Musí totiž nahradit Carlose Queiroze, asistenta manažera, který odešel k portugalské reprezentaci. Dále se musí vypořádat i s tím, jak v úvodu nové sezóny nahradí Cristiana Ronalda, který je zraněný. I přes všechny tyto menší komplikace Manchester United opět myslí na ty nejvyšší cíle. Manchester bude obhajovat titul v Premier League i v Lize Mistrů. Během léta se hodně spekulovalo o budoucnosti tohoto klubu, ale ve skutečnosti se během léta na Old Trafford moc nedělo.

 

Jediným výraznějším odchodem je odchod Carlose Queiroze k portugalské reprezentaci. Odešli i obránce Gerard Pique a záložník Chris Eagles, ale ti nepatřili k výraznějším hráčům prvního týmu. I přes všechny spekulace se nakonec podařilo v týmu udržet největší hvězdu United Cristiana Ronalda, kterého lákal Real Madrid. Sir Alex Ferguson ale nebyl na přestupovém trhu nijak aktivní. Nezískal ani jednu posilu. Přišel sice útočník Davide Petrucci z AS Řím, ale je mu teprve 16 let a počítá se s ním až v budoucnu.

 

Jednu posilu ale Manchester přece jenom získal, i když si toho mnozí nevšimli. Do anglického týmu přestoupil Carlos Tevez, který sice v minulé sezóně působil na Old Trafford, ale pouze na hostování. Nyní už definitivně patří Manchesteru, který by měl za něj zaplatit částku šplhající až k 30 miliónů liber. Všichni ale věří, že Ferguson do konce srpna ještě získá jednoho útočníka, po kterém moc touží. Nejvíce pravděpodobný se jeví příchod bulharského útočníka Dimitara Berbatova z Tottenhamu. Přestupová částka by taky mohla dosáhnout až 30 miliónů liber.

 

Manchester opět bude spoléhat na zkušené Paula Scholese, Ryana Giggse a také Garyho Neville, který promarodil celou sezónu, ale jelikož už nejsou nejmladší, nebudou moci hrát v každém zápase. Na jejich místa se tlačí Luis Nani a Anderson, kteří měli dobrou minulou sezónu, a všichni věří, že v nové sezóně budou ještě lepší. Nani zatím nedosáhl kvalit Ronalda, ale pokud bude tvrdě dřít, začne více pracovat pro tým a začne méně simulovat, může se mu brzy vyrovnat. Už byla řeč o tom, že Andersonovi vyšla minulá sezóna a v nové sezóně by se mohl prosadit ještě výrazněji do sestavy Red Devils, i když úvod sezóny zmešká kvůli olympijským hrám v Pekingu.

 

Z Michaela Carricka se pomalu stává klíčový hráč středové řady, zatímco Owen Hargreaves doufá, že v nové sezóně se mu vyhnout zranění a odehraje více utkání než v minulé sezóně. Darren Fletcher už v přípravě naznačil, že je připraven zaskočit v záložní řadě, když je potřeba. Úvod sezóny kvůli zranění zmešká Ronaldo, Nani a Park, takže Fletcher by měl dostat příležitost.

 

Cristiano Ronaldo bude mimo hru až do konce října a tak nastává otázka, kdo jej nahradí ve střílení branek. Portugalský reprezentant totiž v minulé sezóně nasázel neuvěřitelných 42 branek. O góly se tak budou starat hlavně Wayne Rooney s Carlosem Tevezem. K ofenzivní síle by mohl přispět i Louis Saha, pokud bude ale zdravotně v pořádku. Bylo by určitě dobré, kdy Rooney a Tevez zlepšili svůj střelecký účet z minulé sezóny, kdy dohromady nastříleli 37 branek.

 

Góly by mohl přidat i mladíček Fraizer Campbell, kterému skvěle vyšla minulá sezóna v Hull City. Výrazným přínosem pro Manchester by byl příchod útočníka Dimitara Berbatova, o kterého Sir Alex Ferguson moc usiluje a chtěl by jej získat ještě před nedělním ligovým zápasem proti Newcastelu.

 

V obraně se opět bude spoléhat na stoperskou dvojici Ferdinand-Vidic, kdy připraven naskočit bude i mladík Jonny Evans. Na pravou stranu obrany se vrátí zkušenost Garyho Neville. Brankářskou jedničkou bude v nové sezóně opět zkušený Edwin Van der Sar, kterého bude na tomto postu ohrožovat Ben Foster.

 

Bude také zajímavé sledovat, kdo nahradí na postu asistenta manažera Carlose Queiroze, který na lavičce portugalské reprezentace nahradil Luize Felipe Scolari. Sir Alex Ferguson ještě nového asistenta neurčil, ale mělo by se tak stát v nejbližší době.

 

Když se na to tedy celkově podíváme, není zde žádný důvod, proč by Manchester United nemohl obhájit titul jak v Premier League tak v Lize Mistrů. Několik hráčů se už blíží k závěru své fotbalové kariéry, zatímco mladší členové mužstva jsou opět o rok zkušenější.

 

Nyní už nezbývá nic jiného než popřát hodně štěstí.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.